اگر بخواهیم دوران دبستان و راهنمایی خود را مرور کنیم همه ما انسان ها به یک پرسش مشترک یعنی در آینده میخواهید چی کاره شوید؟ میرسیم. معمولا انتخاب شغل جزو یکی از مهمترین دغدغههای هر انسانی در طول زندگی است. این که چه شغلی را متناسب با روحیات و توانایی خود انتخاب کنیم مسئلهای است که اگر واقعبین باشیم همه انسانها خوش شانس نیستند تا کار مرتبط با توانایی علاقه خود را پیدا کنند. برای اینکه در این زمینه بتوانیم موفق عمل کنیم شخصی به نام مشاور شغلی به کمک ما میآید و با تکیه بر دانش این شخص میتوان تا حد زیادی عملکرد مناسبی را در انتخاب شغل مناسب داشت. در این قسمت از مقالات برتر آموز قصد داریم تا به طور کامل راجب به این موضوع صحبت نماییم. همراه ما باشید.
مشاوره شغلی چیست؟ سوالی پرتکرار که امروزه افراد زیادی میخواهند یا در این زمینه فعالیت کنند یا با این افراد مشورت بگیرند.
با گسترش تکنولوژی پیشرفت جوامع شغلها رنگ و بوی جدید به خود گرفتند و تنوع شغلی افزایش پیدا کرد.
از آنجایی که انتخاب شغل مسئله بسیار مهمی است باید به خوبی روی آن تحقیق نمایید تا نتایج خوبی را بتوانید کسب کنید.
آنچه که شما در این مقاله میآموزید:
- مشاوره شغلی چیست؟
- چه افرادی نیازمند مشاوره شغلی هستند؟
- چگونه مشاور شغلی پیدا نماییم؟
- مزایای مشاوره شغلی چیست؟
- چگونه ویژگی یک مشاور خوب را بررسی نماییم؟
مشاوره شغلی چیست؟
شخصی که به انواغ مشاغل واقف است افرادی هستند که با توجه به اهداف پیش روی شما و توانایی و علاقهتان شما را به انتخاب یک شغل مناسب راهنمایی میکنند. در واقع مشاور شغلی اینجاست تا مسیر روشن را به شما نشان بدهید. شاید الان پیش خود فکر کنید که خوب ما خودمان میتوانیم با توجه به علاقه و تواناییهایی که داریم شغل مورد نظرمان را انتخاب نماییم.
بله درست است همواره بهترین مشاور برای هر فردی خود آن شخص است اما خیلی از اوقات پیش میآید که شما با توانایی و علاقههای خودتان صادق نیستید یا در واقع احساس میکنید که به یک کاری علاقه دارید اما در عمل نمیتوانید آن را انجام بدهید.
مشاور شغلی اینجاست تا تمامی این موارد فردا را تحلیل و بررسی کند تا شما را به بهترین نتیجه برساند.
خیلی از افراد هستند که در انتخاب شغل مورد نظر خود ذهنی آشفته دارند و مشاور شغلی چیدمان درستی برای ذهن این افراد به وجود میآورد.
برای مثال بهتره که از خودم شروع کنم . من قبلا فکر میکردم که میتونستم که یک داروساز موفقی بشم ، اما وقتی با درسها و شرایط رشته تجربی روبرو شدم فهمیدم که من فکر میکنم به این شغل علاقه دارم و اصلا این شغل با روحیات و تواناییهای من سازگار نیست و وقتی با مشاوره شغلی صحبت کردم مسیرهای خوبی رو به من نشون داد تا جایی که الان دانشجوی هوش مصنوعی هستم و کاملا از این مسیر راضیم. درس خوندن در این رشته و کار کردن در زمینه سئو به من حال و حس خوبی میده و این یعنی و مشاوره شغلی خوبی داشتم. اگر تو هم میخوای مثل من در زمینه سئو فعالیت کنی من بهت محتوای کاربردی آموزش سئو محسن حبیبی راد رو معرفی میکنم.
چه افرادی نیازمند مشاوره شغلی هستند؟
خوب الان افراد دچار دو دستگی میشوند. یکسری از افراد مطمئن هستند که برای ادامه مسیر به مشاوره شغلی نیاز دارند و افرادی هستند که هنوز مطمئن نیستند که آیا مشاوره شغلی مورد نیاز آنها است یا خیر؟
خوب میخواهیم بررسی نماییم که چه افرادی نیازمند این مشاوره هستند و باید به آن رجوع کنند.
دانش آموزان
دانش آموزان جزو اولین اشخاصی هستند که به مشاوره شغلی نیاز دارند. همانطور که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم شما در دوران دبیرستان باید رشته مورد نظر خود را انتخاب میکردید و سپس در راستای آن به فعالیت میپرداختید.
بنابراین دانش آموزان در ابتدای مسیر هستند و اگر از همین ابتدای مسیر به درستی پیش بروند در آینده آزمون و خطا کمتری را شامل میشوند.
بر اساس آمار و تجربه بدست آمده از مشاورین مختلف بیشترین درصد افرادی که از شغل خود ناراضی هستند و یا در شغل خود شکست خوردند ، متاسفانه افرادی بودند که در دوران دبیرستان و مدرسه انتخاب و مشاور نادرستی داشتند و تحت تاثیر جو دوران بودند و اکثرا فکر میکردند که به این کار علاقه دارند اما در اصل علاقهای در کار نبوده است.
دانشجویان
افرادی که در دوران دانش آموزی نتوانستهاند شغل مورد نظر خود را پیدا کنند و افرادی که هنوز به اهمیت شغل خود پی نبردهاند در دوران دانشجویی به اهمیت مشاوره شغلی پی میبرند.
افراد در دوران دانشجویی به دو دسته تقسیم میشوند:
دسته اول افرادی هستند که در دوران مدرسه هیچ ایدهای نداشتند و تازه در دوران دانشگاه میخواهند با توجه به رشتهای که درس میخوانند شغل پیدا کنند.
دسته دوم نیز افرادی هستند که با توجه به ایده و نظرات خود شغل خود را انتخاب کردند اما نتوانستهاند به هدف خود برسند.
هر دو این افراد با مراجعه به مشاوره شغلی میتوانند گره کار خود را پیدا کنند.
فارغ التحصیلان دانشگاهی
بله تعجب نکنید!
حتی فارغ التحصیلانی وجود دارند که با توجه به اتمام درس آنها هنوز نتوانستهاند شغل خود را پیدا کنند.
این افراد با توجه به مسیر دانشگاهی که طی کردند باز هم به دو دسته تقسیم میشوند:
افرادی که به رشته خود علاقه دارند اما موفق به پیدا کردن کار نمیشوند.
و کسانی که کلا مسیر را اشتباه رفتهاند.
یعنی رشتهای که فارغ التحصیل شدند اصلا مناسب این افراد نبوده است.
افرادی که تحصیلات دانشگاهی ندارند اما میخواهند شاغل باشند.
خوب مسلما تمامی افراد در دانشگاهها تحصیلات عالیه ندارند و عدهای هستند که نمیخواهد ادامه تحصیل بدهند و جویای کار هستند.
این افراد هم به یک مشاوره شغلی نیاز دارند تا براساس علایق و تواناییهایی که دارند شغل خود را پیدا کنند.
چگونه مشاور شغلی پیدا نماییم؟
حالا که با اهمیت پیدا کردن و انتخاب مشاوره شغلی آشنا شدید به این مرحله میرسیم که چگونه مشاور شغلی پیدا نماییم؟
خوب مسلما شما میتوانید با توجه به تجربه و دانشی که از مشاوره شغلی انتظار دارید فعالیت نمایید.
برای مثال اگر میخواهید در مورد رشتههای مهندسی و انتخاب شغل در این فضا راهنمایی بخواهیئ قطعا مشاوری را باید انتخاب کنید که دارای تجربه و مدرک مرتبط در این زمینه باشد.
فردی که علوم آزمایشی خوانده شاید مشاور درستی برای زمینه کاری شما نباشد.
ابن افراد را میتوانید معمولا با سرچ ساده در گوگل و یا پرس و چو از دوستان و آشنایان پیدا نمایید.
این افراد معمولا ییجهای پاپلیک در اینستاگرام دارند و بسیاری از آنها به عنوان یک اینفلوئنسر فعالیت میکنند.
حتی اگر به شغلهای مارکتینگ هم علاقه دارید مشاورههای شغلی زیادی در این زمینه وجود دارند که به خوبی تمامی موارد را برای شما مشخص میکنند.
برای مثال اگر به کسب و کارهای اینترنتی علاقه دارید اما اطلاعات زیادی درباره آن ندارید میتوانید از مقاله آیا کسب و کار اینترنتی برای من مناسب است؟ کمک بگیرید.
مزایای مشاوره شغلی چیست؟
خوب در این میخواهیم مزایای مشاوره شغلی را بیان و به بررسی ویژگیهای مثبت آن بپردازیم. اگر هنوز هم در انتخاب مشاوره شغلی شک داشته باشید با بررسی مزایا و فواید آن شک شما برطرف خواهد شد.
استفاده از تجربیات دیگران!
با یک مثال ساده این موضوع را توضیح میدهیم.
از وقتی که بزرگ شدیم و سطح عقل و شعورمون افزایش پیدا کرد بهمون گفتن که اگر دستمون رو به آتیش و یا شعله گاز بزنیم میسوزیم. خوب ما هم طبیعتا طبق تجربه دیگران این موضوع را قبول کردیم و شاید کمتر کسی این کار را انجام میداد و این یعنی ما از تجربیات دیگران استفاده کردیم. حالا فرض کنید که همین موضوع ساده در بچگی به من و شما آموزش داده نمیشد. قطعا تا به الان هر کودکی روی دست و پا و بدن خودش آثار سوختگی داشت. استفاده از تجربه دیگران ریسک احتمال به خطر رو کاهش میده.
مثال بالا ذکر یک موضوع ساده در کودکی ما بوده است ، اما استفاده از تجربیات دیگران را میتوانیم به موضوعات خیلی بزرگتری تعمیم دهیم و از تجربیات دیگران استفاده کنیم. اگر بخواهیم خودمان هر موضوعی را تجربه کنیم ، گاهی به بهای عمرمان تمام خواهد شد بنابراین استفاده از تجربه دیگران را جدی گرفته و با زندگی خود بررسی نمایید تا بتوانید انرژی خود را در برخورد با کارها ذخیره نمایید.
بررسی شغلهای مختلف
شما با مراجعه به مشاوره شغلی میتوانید ذهن خود را به شغلهای بیشتری تعمیم بدهید. برای مثال شما به ارتباط با مشتریان علاقه مندید و دوست دارید در قسمت پشتیبانی به مشتریان کار کنید. خوب مشاوره شغلی ممکن است شغل ادمین بودن را به شما پیشنهاد بدهد که در کنار این که با مشتریان ارتباط دارید ساعات کاری منعطف هم دارید و کار شما فقط مختص یک مکان نمیشود. این گونه میتوانید شغلهای مختلف را بررسی نمایید.
فرض کنید به تاسیس یک فروشگاه با برند شخصی خود علاقه دارید. خوب قطعا در ابتدای مسیر شاید بودجه کافی برای تاسیس یک فروشگاه را نداشته باشید و حتی اگر بودجه این مورد را داشته باشید برای اینکه تجربه کافی در این زمینه ندارید مشاوره شغلی به شمل پیشنهاد میدهد تا این کار را اول به صورت آنلاین انجام دهید.
بعد از این که تجربه کافی را کسب کردید از فضای آنلاین به خرید و یا اجاره یک فروشگاه بپردازید. برای همین امر به شما پیشنهاد میکند تا مثلا روش آموزش اینستاگرام مسلط باشید تا فروشگاه خود را در این پلتفرم راه اندازی نمایید.
کسب اطلاعات در مورد جلسات مصاحبه شغلی
خیلی از افراد هستند که شغل مورد نظر خود را پیدا کردهاند اما متاسفانه در مصاحبههای ورودی و شغلی موفق نمیشوند. مشاور هم شغلی در این زمینه به شما کمک خواهد کرد.
این که شما در مصاحبههای شغلی موفق نمیشوید دلایل مختلفی دارد :
اولین و مهمترین دلیل این است که شما باید استرس و ترس ناشی از مصاحبه را از خود دور کنید. متاسفانه افراد زیادی وجود دارند که با وجود اطلاعات و و تجربه زیاد به خاطر استرس نمیتوانند در مصاحبهها خوب عمل کنند که خوشبختانه این موضوع با تمرین و تکرار تا حد زیادی قابل کنترل است.
دومین نکته این است که شما اطلاعات و دانش کافی ندارید و برای این مورد نمیتوانید در مصاحبهها قبول بشوید. در جلسات مشاوره شغلی معمولا مشاور شما اطلاعات خوبی را در اختیارتان قرار میدهد.
نشان دادن مسیر دستیابی به شغل مورد نظر
خیلی از افراد هستند که به یک شغل خاص علاقه دارند اما مسیر رسیدن به آن شغل را بلد نیستند. خوب مسلما برای این که این افراد راهنمایی داشته باشند مشاوره شغلی بهترین گزینه است.
با مراجعه به این افراد میتوانید تمامی مسیر و چالشهای رسیدن به شغل مورد نظر خود را بررسی نمایید.
برای مثال همیشه دوست داشتید که مدرس زبان بشوید.
خوب مشاوره شغلی به شما توصیه میکند که اول اطلاعات و دانش خود را توسط آموزش زبان انگلیسی افزایش بدهید.
سپس باید مهارتهای تدریس و معلم بودن را در خود تقویت کنید تا بتوانید اطلاعات را به دانش آموزان انتقال بدهید.
انجام تستهای مختلف قبل از مشاور شغلی
بسیاری از مشاورههای شغلی فبل از این که فردی به آنها مراجعه کند یکسری تست و آزمون را در اختیار آنها قرار میدهند.
افراد باید با دقت تمامی این موارد را پاسخ بدهند و سپس مشاور شغلی بر اساس تحلیل و نتایج این تست شما را راهنمایی نماید.
در پاسخ دادن به این تستها حتما صادق بوده و اصلا اغراق نکنید زیرا قرار است بهترین مشاوره شغلی با توجه به تواناییهایتان به شما داده شود.
چگونه ویژگی یک مشاور خوب را بررسی نماییم؟
شما باید بتوانید یک مشاوره خوب و با توجه به نیاز خود پیدا کنید. هنگامی که دنبال یک مشاور خوب هستید میتوانید ویژگیهای زیر را در نظر بگیرید:
فردی که در زمینه مشاوره شغلی فعالیت میکند ، باید مدرک دانشگاهی در یکی از رشتههای مشاوره توانبخشی ، آموزش مشاور ، روانشناسی مشاور و یا سایر رشتههای مرتبط داشته باشد. بنابراین افراد که تحصیلات نامربوط دارند اصولا گزینههای مناسبی نیستند.
یک مشاور خوب باید توانایی فراهم کردن منابع خوب را داشته باشد.
تخصص مشاور باید با دغدغه و نیاز شما مرتبط باشد. به عنوان مثال ، در زمینه انتخاب شغل در مقطع دبیرستان متخصص باشد. یا در زمینه شغلهای دیجیتال مارکتینگ توانا باشد.
سخن آخر:
سعی کردهایم در مقاله مشاوره شغلی چیست؟ به خوبی شغل مشاوره شغلی و اهمیت آن را به شما دوستان و کاربران عزیز معرفی نماییم. امیدواریم با خواندن این مقاله به درک درستی از مشاوره شغلی رسیده باشید و تصمیم درستی در این زمینه بگیرید.
مهمترین نکته که باید به آن توجه کنید این است که انتخاب شغل مناسب از اهمیت زیادی برخورددار است و اگر شغل خود را دوست نداشته باشید به مرور زمان برای شما فرسایشی خواهد بود.
اگر در این زمینه تجربهای دارید لطفا در قسمت کامنت با دوستان برتر آموز به اشتراک بگذارید. ممنون از توجه شما به برتر آموز.
نویسنده : تارا محمدزاده
تارا محمدزاده هستم دانشجوی کارشناسی ارشد هوش مصنوعی. در زمینه سئو ، تولید محتوا و دیجیتال مارکتینگ فعالیت میکنم. خوشحالم که از نوشته های من استفاده می کنید.