امروزه فضای کسب و کار ها به میدان جنگ تبدیل شده است. یک نفر در این فضا، حمله و دیگری دفاع می کند. در این مطلب از سئو روز می خواهیم شما را با استراتژی های تهاجمی در بازاریابی آشنا کنیم.
حتما می دانید که بازار مکانی برای رقابت است. رقابت بین کسب و کار ها و سازمان های گوناگون که هر کدام بخشی از آن را در خود دارند. بازار از محدودیت خاصی برخور دار است، زیرا افراد و کسانی که قادر هستید به آن ها سرویس رسانی کنید، حدی دارند. از طرف دیگر بازار ها دارای ظرفیت بسیار زیادی نیستند، به طور مثال، 20 شرکت و کسب و کار قادر نیستند که در آن ها فعالیت کنند. به طور معمول در بازار های خاص، یک الی دو کسب و کار حق بازی در لیگ اصلی را دارند، بقیه کسب و کار ها در عالی ترین حالت ممکن می توانند به صورت گذری، و در زمان کوتاهی در کنار این بازار ها به فعالیت بپردازند. همان طور که می دانید هر بازاری دارای یک یا دو برند مهم و اصلی است و تنها آن برند ها را می توان به یاد آورد.
استراتژی تهاجمی چیست؟
کار خیلی سختی است که بخواهیم برای بازاریابی تهاجمی تنها یک تعریف واحد ارائه دهیم، چون مجموعه بسیار زیادی از عملیات بازاریابی هم چون، مدیریت مالی شرکت و مدیریت قیمت های محصولات است. به طور کلی اگر بخواهیم بگوییم، هماهنگ کردن تمامی امور و منافعی که به مشتریان مربوط است، عالی ترین تعریف برای عملیات بازار یابی است. البته قابل ذکر است که در این شرایط کارکنان و مشتریان خارجی نیز مد نظر هستند، که به طور معمول دو اصل مهم برای مشتریان کیفیت و قیمت است.
زمانی استراتژی تهاجمی کار برد دارد، که یک کسب و کار برای این که موقعیت خود را در بازار توسعه دهد، قدم های مهم و خاصی را برای مقابله کردن با رهبر بازار بردارد. شرکت ها و بازار ها با متمایز کردن محصول، عرضه آن با قیمت کم تر، مزایای رقباتی را در دست می گیرند. در زمان پیگیری استراتژی رقابتی حتما دقت کنید که رقبا نتوانند با آن مقابله کنند. از معروف ترین استراتژی های تهاجمی در بازار یابی می توان به، کاهش بسیار زیاد قیمت ها، طراحی خارق العاده برای جلب توجه مشتریان و کمپین های بزرگ تبلیغاتی و بازار یابی، اشاره کرد. زمانی که یک استراتژی تهاجمی، اثر بخش واقع شود، باعث به وجود آمدن، یک لبه رقابتی در بلند ملت می شود. لبه رقابتی در زمان هایی ایجاد خواهد شد، که استریکلند و تامپسون آن زمان ها را به 3 دسته تقسیم کرده اند:
1.دوره ساخت:طولانی مدت بودن یا کوتاه مدت بودن، دوره ساخت، بستگی به در دسترس بودن منابع دارد. زمانی این دوره کوتاه خواهد بود که منابع در دسترس هستند، ولی در صورتی که در دسترس نباشد، به زمان بیش تری نیاز است. 2. دوره سود:زمانی دوره سود اتفاق می افتد که کسب و کار از فواید رقابت بهره مند شده است. طولانی مدت بودن یا کوتاه بودن این دوره، یعنی دوره سود، بستگی به پیشنهاد خلاقانه شما دارد. 3. دوره فرسایشوقتی که رقبا دست به یافتن راهی برای مقابله با پیشنهاد شما بزنند و آن راه را پیدا کنند، برتری رقابتی شما به پایان می رسد.
چگونگی کار کردن استراتژی تهاجمی
کسب و کار ها، به طور معمول به استفاده از استراتژی های تهاجمی در بازاریابی و استراتژی های تدافعی می پردازند. یک استراتژی تهاجمی، شرکت را مجبور می کند تا منابع خود را به سوی تحقیق و توسعه، بازار های خلاقانه و جذاب، سرمایه گذاری منابع زیاد تر بکشاند.
برای دست یابی به هدف های بازاریابی تهاجمی بدون شک باید، محصولاتی عالی، از لحاظ کیفیت و خدمات و قیمت، در اختیار مشتریان و مصرف کنندگان بگزارید. تا زمانی که رقبا از چنین خدماتی برخوردار نشوند و نتوانند چنین خدماتی را به مشتری و مصرف کنندگان بدهند. پس شما در چنین شرایطی می توانید به سود زیادی برسید و بیش ترین سهم بازار را برای خود کنید. البته شما باید در راستای تمامی این فعالیت ها، تجربه بسیار خوبی را برای مشتریان و مصرف کنندگان خود خلق کنید.
این نکته قابل ذکر است که میزان سود شرکت ها و کسب و کار ها با میزان رضایت مشتریان و مصرف کنندگان رابطه ای مستقیم دارند. پس اگر رضایت مشتریان از محصولات و خدمات شما زیاد تر شود، وفاداری آن ها به شرکت شما قطعا بیش تر می شود، و این وفاداری، برای شما سود آوری زیادی را به وجود می آورد که می توانید با تلاش بسیار، آن را به دست آورید.
چرا استراتژی های تهاجمی در بازاریابی مهم است؟
انواع استراتژی های تهاجمی در بازاریابی
حمله به جلو ( Frontal )
این حمله زمانی رخ می دهد، که شما با عرضه محصول، کیفیت و قیمت مناسب و یکسان به رقبا حمله می کنید. این نوع از استراتژی های تهاجمی یکی از خطرناک ترین استراتژی ها محسوب می شود، و تهاجم در هنگامی می تواند از آن استفاده کند که برایش مزیت رقابتی داشته است. برای مثال در زمانی که شرکت کوکاکولا، نوشابه رژیمی تولید و به بازار عرضه کرد، پپسی نیز دست به تولید محصولی مشابه به آن زد و به بازار ارائه داد.
حمله جناحی ( Flank )
حمله جناحی وقتی رخ می دهد، که یک شرکت پر ریسک و چالش پذیر به نقاط ضعف و کور رقیب حمله کند. شرکت ها برای اطمینان از موقعیت خود در بازار دست به چنین کاری می زنند.
به طور مثال، ال جی به دیگر تولید کنندگان بازار روستایی هند که تلویزیون رنگی تولید می کردند حمله کرد. بنابر این ال جی بازار روستایی هند را هدف گرفت و مارک خود را به اولین مارک در هند تبدیل کرد. این شرکت یعنی ال جی، پی برد که بازار روستا ها به خوبی از قیمت ها مطلع است، هم چنین به درستی کیفیت را درک می کند. آن ها حاضر به پرداخت هزینه بیشتر برای محصول هستند، در صورتی که مشکلات برطرف شوند.
بازاریابی چریکی یا گوریلی
در زمانی که یک شرکت نسبت به تغییرات کوچک و مفید به پا خیرد، بازاریابی چریکی یا گوریلی رخ می دهد. تاثیر زیادی روی بازار به وجود می آید، اگر که تغییرات مکرر و زیادی صورت گیرد. یک تجارت کوچک و نو در ابتدا دارای محبوبیت خاصی می شود، بعد از آن باید به فراهم سازی تبادل و کم شدن قیمت ها بپردازد.
حمله فرعی یا حمله گذرگاهی
حمله گذرگاهی یا همان فرعی یکی دیگر از استراتژی های تهاجمی در بازاریابی است، که در آن یک شرکت از راه فناوری به رقیب ها حمله ور می شود. این حمله به این صورت است که، شرکت به صورت ابتکاری شروع به تولید محصولی خلاقانه می کند، به بازار ارائه می دهد، و بخش جداگانه ای را ایجاد می کند.شرکت های دیگر خیلی زود دست به کپی کردن این محصول نو و ابتکاری می زنند، ولی حمله تا مدت ها تاثیر گذار است.
اگر بخواهیم برای این نوع از حمله مثالی بزنیم، می توان به واکمن اشاره کرد. این محصول را شرکت سونی در سال 1979 به بازار ارائه داد، که باعث شد 400 میلیون دستگاه از آن فروخته شود، و شرکت به موفقیت بسیار زیادی دست پیدا کند.
در زمانی که شما به عنوان یک شرکت به رقبا قصد حمله دارید باید، برپایه نقاط قوت و ضعف خود و با توانمندی بسیاری عمل کنید و نباید خطایی از شما سر بزند و بر جای بگذارید.
به طور معمول، پلتفرم های تجارت الکترونیکی، از محاصره بهره می برند، و به همه نقاط قوت و نقاط ضعف پلتفرم رقیب با هدف دست یابی به سهم بازار و شکست دادن رقبا، حمله می کنند.
چه چیزی موجب موفقیت استراتژی تهاجمی می شود؟
اگر که می خواهید، در یک استراتژی تهاجمی موفق شوید، باید به مراحل زیر به خوبی دقت کنید تا بتوانید نهایت استفاده را از آن ببرید و موفقیت را کسب کنید.
- شرکت شما باید در مدت زمان خیلی کمی از طرف مشتریان سفارش محصول بگیرد و خیلی زود به پذیرش محصول برسد. هم چنین محصول باید خلاقانه، جدید و نوآورانه باشد.
- شما برای این که رقابت را کم تر کنید، باید پیشنهادات ضد رقابتی بدهید و به ایجاد این پیشنهادات بپردازید.
- شما باید همه منابع موردنیاز برای تولید و مقابله را فراهم کنید و در دسترس خود قرار دهید.
- برای این که از موقعیت خود به خوبی حفاظت کنید، باید دارای یک برنامه اقتضایی شوید.
رقبا زمانی از توانایی مقابله با شما برخوردار هستند، که دوره سود طولانی نیست. پس باید حواس خود را جمع کنید و بیش تر از قبل دقت کنید. شرکت هایی که دارای تجربه بسیاری هستند، از نقاط ضعف رقیب های خود نهایت استفاده را می کنند، این نقاط ضعف می تواند شامل، مشتری های ناراضی و برخورداری از تکنولوژی های قدیمی شود. که شرکت های با تجربه آن ها را مورد هدف قرار می گیرند. شرکت هایی که جاه طلب هستند و تازه تاسیس شده اند، برای دست یابی از مزایای بازار ها و تقویت کردن جای گاه خود از استراتژی های تهاجمی استفاده می کنند.
مهم ترین مفاهیم در عملیات بازاریابی تهاجمی
حمله کردن:
حمله کردن به معنی این است که، تمامی نقاط قدرت و نقاط ضعف بازار و مصرف کننده های برند، را متخصصین و واحد بازاریابی به خوبی مورد شناخت قرار دهند، و زمانی که متوجه کوچکترین تغییر در بازار و مصرف کنندگان شدند، عکس العمل های مناسبی را از خود نمایان کنند.
بالا بردن سود:
بازاریابی فقط در زمانی برای سازمان ها و شرکت ها تاثیر بسزایی دارد، که علاوه بر جلب رضایت مشتری توسط شرکت، از سود بسیاری نیز آن شرکت برخوردار شود. در حقیقت واحد بازاریابی باید بتواند به ایجاد یک تعادل میان سازمان و مصرف کنندگان بپردازد.
استراتژیک:
استراتژیک یکی از مفاهیم اصلی بازاریابی تهاجمی محسوب می شود، این نگاه یعنی استراتژیک در همه امور بازاریابی و برنامه ریزی های آن برای رسیدن به رشد و توسعه وجود دارد.عامل هایی که در تدوین برنامه استراتژیک بسیار اثر گذار خواهد بود و موجب رشد، توسعه و موفقیت بسیاری می شود شامل: تحلیل و بررسی رقیبان و مشتری ها و بازار، برخورداری از نگاه و هدف گذاری های طولانی مدت و پیش بینی بازار و اقتصاد های بین المللی و داخلی می شود.
شیوه های مدیریتی خوب و پیگیر به صورت کاربردی و به طور کامل عملی، برای عملیاتی کردن برنامه های بازاریابی تهاجمی بسیار اثر گذار است.
ایجاد کردن اتحاد:
اگر که قصد دارید خدمات یا محصولاتی را به بازار عرضه کنید که از کیفیت بالا و هزینه کمی برخوردار باشد، بدون شک باید در همه فرآیند های تولید، بازاریابی و حتی افراد شرکت انحاد و یکپارچگی را ایجاد کنید.
رویکرد کسب و کار ها در فضای رقابتی
در فضای رقابت، رفتار هایی از کسب و کار ها سر میزند، و این موضوع ربطی به این ندارد که آن کسب و کار اینترنتی است یا کسب و کاری سنتی محسوب می شود. حال قصد داریم این رفتار ها را که در چهار دسته قرار دارند برای شما شرح دهیم:
استراتژی تدافعی ( Defender )
این استراتژی همیشه در پی ثبات است.کسب و کار هایی که این استراتژی را انتخاب می کنند، می خواهند بازار خود را حفظ کنند و به دنبال این هستند که جای پرچم خود را بر آن بازار محکم و سفت تر کنند.
استراتژی عکس العملی ( Reactive )
این استراتژی از برنامه تعیین شده جهت وارد شدن به بازار یا حفظ کردن بازار برخوردار نیست. زیرا کسب و کار های این مدلی با توجه به بررسی شرایطی که در بازار موجود است، در لحظه شروع به تصمیم گیری های ناب می کنند. به همین دلیل همیشه در انتظار تغییرات و شرایط هستند تا نسبت به آن ها، عالی ترین واکنش و عکس العمل را نشان دهند. حال عکس العمل یا تدافعی است یا اکتشافی که در ادامه به توضیح آن می پردازیم، هر چیری ممکن است.
استراتژی اکتشافی ( Prospector )
این استراتژی یعنی استراتژی اکتشافی در حقیقت در پی کشف بازار های جدید و نو و وارد شدن به آن ها است. مشابه تعریف هایی که از استراتژی تهاجمی داشتیم، استراتژی اکتشافی نیز از مدل هجومی برخوردار است. یعنی این که استراتژی اکتشافی دقیقا در نقش یک مهاجم می رود، و به بازار های جدید حمله ور می شود. و به طور معمول تلاش می کند که از کسب و کاری بزرگ تر برخوردار شود و آن را بسیار رشد دهد. این استراتژی اکتشافی دارای خطر، هزینه و ریسک بالایی است. به همین دلیل هر کسب و کاری در فضای رقابتی این استراتژی را انتخاب نمی کند و حاضر به انجام آن نیستند.
استراتژی تحلیل کننده ( Analyzer )
استراتژی تحلیل کننده از مرسوم ترین استراتژی ها در میان شرکت ها و کسب و کار ها است. اکستریم های بازار، استراتژی تدافعی و استراتژی اکتشافی هستند، و بلعکس اکثر سازمان ها در حد وسط آن جای می گیرند.
یعنی این که هم علاقه مند به یافتن بازار های نو و وارد شدن به آن ها هستند، و هم برای این که جای گاه خود در بازار را حفظ کنند تمام سعی خود را می کنند. شرکت ها و کسب و کار هایی که از این استراتژی برخوردار هستند، به طور معمول، وارد شدن به بازار های جدید، از برنامه های بلند مدت آن ها است.
نتیجه گیری
در این مقاله از سئو روز سعی کردیم شما را با استراتژی های تهاجمی در بازاریابی آشنا سازیم در پایان به عنوان نتیجه گیری می خواهیم به دو نکته مهم توجه کافی کنید اولین نکته این است، زمانی که شما با رقیبان خود به جنگ می پردازید، اگر جنگ میان شما و رقیب ها برای مدت خیلی زیادی ادامه دار شود، مشتریان از این مسئله بسیار نفع می برند زیرا آن ها محصول عالی با قیمت بسیار مناسبی خریداری می کنند. پس اگر شما و رقبا به این جنگ ادامه دهید و آن را طولانی تر کنید، به دلیل هزینه های بسیار بالا و آفر هایی که به مشتریان عرضه شده است، هر دوطرف یعنی هم شما و هم رقیبان با شکست مواجه می شوید و موجب نابودی شما ها خواهد شد. حال شاید این سوال برای شما پیش آید که راه حل چیست و باید چه کنیم؟ بهترین راه حل این است که گاهی اوقات در میان جنگ از تقابل بپرهیزید، این کار باعث می شود که رقیب شما بسیار خسته شود و نابودی خود را فراهم کند.
نکته دیگر آن است که اگر، انتخاب شما استراتژی تهاجمی بود، و این استراتژی موجب پیروزی شما شد، فکر نکنید که کار شما به پایان رسیده است. شما باید در حفظ پیروزی و موفقیتی که کسب کرده اید، بسیار کوشا باشید، و برای مقابله با رقبای جدید تمام سعی خود را بکنید و همیشه از برتری کسب و کار خود دفاع کنید.
بازاریابی محتوای بصری چیست؟
این پست چقدر مفید بود؟
بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
ارسال امتیاز
میانگین امتیاز 5 / 5. شمارش آرا: 1
تاکنون رأی ندارید! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.
We are sorry that this post was not useful for you!
Let us improve this post!
Tell us how we can improve this post?
Submit Feedback