Category Archives: اخبار

غزال زیاری: محققان دانشگاه پنسیلوانیا اخیرا دریافته‌اند که مولکول‌های موجود در قارچ معروف به “نفرین فرعون” (Aspergillus flavus) باعث توقف رشد سلول‌های سرطانی شده است.
این محققان در مطالعه‌ای که در نشریه Nature Chemical Biology منتشر شده، نشان دادند که این قارچ می‌تواند به درمان لوسمی (سرطان خون) کمک کند.
چرا این قارچ را “نفرین فرعون” می‌نامند؟ علت نام‌گذاری این قارچ به نام نفرین فرعون به دهه ۱۹۲۰ میلادی برمی‌گردد؛ در آن زمان چند باستان‌شناس که چندین مقبره باستانی در سراسر جهان از جمله کشف مشهور مقبره توت‌عنخ‌آمون را شناسایی کرده بودند، دچار مرگ زودهنگام شدند و مرگ آن‌ها با این نفرین مرتبط دانسته شد.
در آن زمان، تصور می‌شد این مرگ‌ها به دلیل یک نفرین باستانی رخ داده باشند؛ چرا که در آن دوره، افراد با خطر تنفس قارچ‌ها آشنا نبودند.

قارچ Aspergillus flavus که حداقل در یک قرن گذشته به‌عنوان یک میانجی میکروبی شرور شناخته می‌شود، معمولاً در خاک یافت شده و می‌تواند بسیاری از محصولات کشاورزی حیاتی را آلوده کند. طبق گفته محققان، این قارچ یکی از رایج‌ترین گونه‌های کپک در کشاورزی و پزشکی است ..

Read more

نگار علی- در جهان امروز، دسترسی به دانش و تعامل فرهنگی بیش از هر زمان دیگری به پلتفرم‌های آنلاین گره خورده؛ اما برای کاربران ایرانی، این دسترسی نه تنها ساده نیست، بلکه به بازی پیچیده‌ای میان فیلترینگ داخلی و تحریم خارجی بدل شده است. حذف کاربران ایرانی از سایت محبوب کتابخوانی «گودریدز»، یکی دیگر از مصداق‌های این تضاد آشکار است. برای واکاوی این موضوع، با امیر مجیری، کارشناس فناوری اطلاعات، گفت‌وگو کردیم؛ مشروح این گفت‌وگو را در ادامه بخوانید:
کاربران ایرانی همواره باید در حال پنهان کردن هویت ایرانی خود باشند گودریدز در سال ۲۰۱۰ فیلتر شد، و اکنون هم کاربران ایرانی از سوی خود پلتفرم حذف می‌شوند؛ امیر مجیری در پاسخ به این پرسش که این تقاطع فیلترینگ داخلی و تحریم خارجی را چگونه می‌توان بررسی کرد، گفت:«کاربران ایرانی اینترنت نه فقط در مورد «گودریدز» که به طور کلی همیشه تحت فشار قیچی حذف (با دو لبه‌ی تحریم و فیلترینگ) بوده‌اند. کاربرانی که لزوما از نظر دانش فنی متخصص نیستند، همیشه یا باید در حال پنهان کردن هویت ایرانی خود از سرویس‌های خارجی باشند و یا پنهان کردن خود از سیستم فیلترینگ ایران.»
..

Read more

فیلترینگ نه‌تنها تهدیدهای سایبری را کاهش نداده، بلکه به گفته یک کارشناس امنیت سایبری، خود به بستری برای گسترش بدافزارها و تضعیف زیرساخت‌های دیجیتال کشور تبدیل شده است. او هشدار می‌دهد که آسیب‌های ناشی از این وضعیت، به‌ویژه در حوزه‌هایی مانند بانک‌ها و صرافی‌های رمزارز، دیگر به‌سادگی جبران‌پذیر نیستند.

Read more

جف بزوس، بنیان‌گذار آمازون و یکی از ثروتمندترین افراد جهان، در مراسمی باشکوه در شهر تاریخی ونیز ایتالیا با لورِن سانچز ازدواج کرد.

Read more

به گزارش خبرآنلاین، به نقل از مهر، شرکت‌های Thales و KNDS از نسخه زمینی سیستم دفاع هوایی خود به نام «رپید فایرلند» رونمایی کرده اند.
این سیستم که با همکاری نیروی هوا وفضای فرانسه ساخته شده از دارایی‌ها و تجهیزات نظامی با ارزش به خصوص مقرهای هوایی محافظت می‌کند. تمرکز پروژه مذکور تهدیدهای هوایی مانند پهپادها، هواپیماهای سبک، بالگردها وحتی حملات موشکی، توپخانه‌ای و خمپاره‌ای (RAM) است.ویژگی اصلی رپید فایر توپ تلسکوپی غلاف‌دار ۴۰ میلی‌متری آن است.
این سیستم می‌تواند تا ۱۴۰ گلوله آماده شلیک حمل کند که به آن اجازه می‌دهد بدون نیاز به بارگیری مجدد مهمات، چند هدف را در نظر بگیرد. این قابلیت در موقعیت‌های پرخطر که فرصت کمی وجود دارد، بسیار مهم است.
سیستم مذکور به دلیل ادغام برنامه‌ریزی‌شده مهمات انفجار هوایی A۳B، گلوله نسل بعدی که در حال حاضر در دست توسعه است، متمایز است. این گلوله به گونه‌ای طراحی شده که قبل از برخورد به هدف، در هوا منفجر شود و تعدادی گلوله فرعی تنگستن آزاد کند. این امر به آن اجازه می‌دهد تا منطقه وسیعی را پوشش دهد و شانس خنثی‌سازی تهدیدات هوایی سریع یا کوچک را افزایش دهد…

Read more

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، برخی از انواع پیشرفته‌ آنها می‌توانند مجهز به مواد منفجره باشند و به صورت انبوه (Swarm) استفاده شوند.
چندین کشور در حال توسعه فناوری ریزپرنده‌ها برای اهداف نظامی هستند.
انواع ریزپرنده‌ها نانوپرنده‌ها (Nano Drones): اندازه‌ای کوچکتر از کف دست دارند (مثلاً Black Hornet نظامی که فقط ۱۶ گرم وزن دارد).
پهپادهای انبوه‌ساز (Drone Swarms): صدها یا هزاران ریزپرنده که با هوش مصنوعی هماهنگ می‌شوند (مثل پروژه Perdix پنتاگون).
پهپادهای کامی‌کازه (Kamikaze Drones): پس از شناسایی هدف، خود را منفجر می‌کنند.
کاربردهای غیرنظامی شگفت‌انگیز پزشکی: تحویل دارو و نمونه‌های پزشکی در مناطق دورافتاده (مثل شرکت Zipline در آفریقا).
کشاورزی: ریزپرنده‌ها می‌توانند آفات را شناسایی یا حتی با لیزر از بین ببرند!
نجات: پس از زلزله یا سیل، پهپادهای کوچک می‌توانند به دنبال بازماندگان بگردند.
رکوردهای عجیب! کوچکترین پهپاد جهان: PD-100 Black Hornet (به اندازه یک انگشت) توسط نیروهای ویژه استفاده می‌شود.
سریع‌ترین: برخی پهپادهای نظامی می‌توانند با سرعت بیش از ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت پرواز کنن..

Read more

احتمالاً شما نیز متوجه شده‌اید که خودروهای آمریکایی دارای چراغ‌های شبرنگ روی گلگیر هستند اما دلیل نصب این شبرنگ‌ها چیست و چرا چنین چیزی در خودروهای اروپایی دیده نمی‌شود؟

Read more

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین و براساس گزارش زومیت، در سال ۱۹۷۷، ناسا فضاپیماهای وویجر را برای مطالعه لبه منظومه شمسی و محیط میان‌ستاره‌ای پرتاب کرد. هر دو فضاپیما به ترتیب به «دیوار آتش» در مرزهای منظومه شمسی ما برخورد کردند و هنگام عبور از آن، دماهایی بین ۳۰هزار تا ۵۰هزار کلوین (۲۹٬۷۰۰ تا ۴۹٬۷۰۰ درجه سانتی‌گراد) را اندازه‌گیری کردند.
راه‌های مختلفی برای تعریف مرز منظومه شمسی وجود دارد؛ برای مثال جایی که سیاره‌ها به پایان می‌رسند یا ابر اورت، مرز نفوذ گرانشی خورشید که در آن اجرام ممکن است همچنان به خورشید نزدیک‌تر شوند. یک راه دیگر، تعریف مرز منظومه شمسی به‌عنوان لبه‌ی میدان مغناطیسی خورشید است؛ جایی که آن میدان به محیط میان‌ستاره‌ای فشار وارد می‌کند که به آن «هلیوپاز» گفته می‌شود.
ناسا توضیح می‌دهد: «خورشید جریان مداومی از ذرات باردار به نام باد خورشیدی را به فضا می‌فرستد که در نهایت از تمام سیاره‌ها گذشته و تا تقریباً سه برابر فاصله تا پلوتو پیش می‌رود. در نهایت این جریان توسط محیط میان‌ستاره‌ای متوقف می‌شود. باد خورشیدی حباب عظیمی اطراف خورشید و سیارات آن تشکیل می‌دهد که به آن «هلی..

Read more

به گزارش خبرآنلاین، اثر پروانه‌ای در اینترنت (Butterfly Effect in the Internet) مفهومی است که بیان می‌کند حتی ساده‌ترین رفتارهای آنلاین، مثل کلیک‌کردن، دیدن یک پست یا حتی جست‌وجوی بی‌اهمیت می‌توانند در درازمدت بر مسیر زندگی ما یا حتی روند تحولات اجتماعی تأثیر بگذارند. این مقاله، تلاش می‌کند تا از زاویه‌ای تازه به نقش رفتارهای کوچک دیجیتال و اثرات بُعددار و غیرمستقیم آن‌ها بپردازد.
به نقل از یک‌پزشک، اثر پروانه‌ای (Butterfly Effect) در اصل از نظریهٔ آشوب (Chaos Theory) در فیزیک و ریاضی ریشه می‌گیرد، که بیان می‌کند تغییرات کوچک در شرایط اولیه می‌توانند به نتایج بزرگ و پیش‌بینی‌ناپذیر در آینده منجر شوند. این مفهوم در فضای دیجیتال نیز کاربرد یافته و نشان می‌دهد که کنش‌های ساده مانند کلیک، اشتراک‌گذاری یا جست‌وجو، می‌توانند به تحولات بزرگ در الگوریتم‌ها، رفتار کاربری، و حتی مسیر تصمیم‌گیری افراد بیانجامد. تفاوت اساسی در بُعد زمانی و سیال‌بودن داده‌هاست که این پدیده را در اینترنت چندبرابر پیچیده‌تر می‌سازد. همان‌طور که بال‌زدن یک پروانه در برزیل ممکن است باعث طوفانی در تگزاس شود، یک کلیک هم..

Read more

به گزارش خبرآنلاین، از سال ۲۰۲۱ به بعد، هزاران مورد گزارش از روشنایی خیابانی بنفش در ایالت‌های مختلف آمریکا ثبت شده که باعث شگفتی و گمانه‌زنی‌های بسیار شده است. آیا این یک اختلال در فناوری بود یا بخشی از تغییرات عمدی در طراحی نورپردازی؟
در این مقاله، با تحلیل علمی و فنیِ دلیل اصلی این پدیده، یعنی تخریب لایه‌ی فسفر در لامپ‌های LED، به چرایی و چگونگی آن پاسخ می‌دهیم.
به نقل از یک‌پزشک، لامپ‌های LED (دیود نوری – Light Emitting Diode) به‌دلیل بهره‌وری بالا، طول عمر زیاد، و مصرف پایین انرژی، به‌عنوان جایگزینی شایسته برای چراغ‌های خیابانی با بخار سدیم شناخته شدند. اما در آغاز، نور آبی حاصل از دیودهای LED برای استفاده گسترده چندان مناسب نبود. چرا؟ چون نور آبی به‌تنهایی برای چشم انسان تیز، تند و نامتعادل است.
برای حل این مشکل، مهندسان به‌سراغ ترکیب نور رفتند. آن‌ها سطح دیود را با ماده‌ای زردرنگ به نام «فسفر سیلیکونی» (Yellow Silicone Phosphor) پوشاندند. این فسفر با دریافت نور آبی، نوری زرد منتشر می‌کند و ترکیب نور آبی و زرد، نوری سفید تولید می‌کند که برای چشم انسان متعادل‌تر است. این فرآیند..

Read more

10/578