این روزها داشتن یک وبسایت با سرعت لود بالا بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد؛ چرا که مردم مثل گذشته چند دقیقه منتظر باز شدن سایت نمیمانند. به همین دلیل اگر سرعت لود سایت را افزایش ندهید، بسیاری از بازدیدکنندگان خود را از دست خواهید داد. همچنین امکان افت سئو سایتتان نیز وجود دارد. اما چطور میتوانیم سرعت و عملکرد سایت را بررسی کنیم؟ GTmetrix یکی از بهترین ابزارهای بررسی سرعت سایت و تست عملکرد آن است. این ابزار، فاکتورهای مختلفی را در سایت مورد بررسی قرار داده و با اختصاص امتیاز به آنها به شما میگوید که وضعیت وبسایت به چه صورت است. در ادامه این نوشته در سئو روز قصد داریم به آموزش تست سرعت سایت با Gtmetrix بپردازیم.
نکته: با استفاده از GTmetrix میتوانید همه سایتها را بررسی کنید و فرقی بین وردپرس و سایر سیستمهای مدیریت محتوا وجود ندارد.
GTmetrix چیست و چطور میتوان از آن برای تست سرعت سایت استفاده کرد؟
به احتمال زیاد بارها اسم جی تی متریکس را در سایتها و آموزشهای مختلف شنیدهاید و میدانید که چه کاری انجام میدهد. GTmetrix یک ابزار رایگان برای تست سرعت و عملکرد سایت است که توسط شرکت GT.net طراحی و عرضه شده است. در واقع میتوان گفت جی تی متریکس محبوبترین ابزار در این زمینه به شمار میرود که با ارائه گزارشی کامل از وضعیت فعلی سایت به همراه چند پیشنهاد برای بهبود آن، به شما کمک میکند تا سرعت لود سایتتان را بهتر کنید.
برای استفاده از این ابزار لازم نیست هزینهای را پرداخت کنید. اما برای دسترسی به ویژگیهای پیشرفتهای همچون فیلتر گزارشها، بررسی عملکرد سایت در موبایل و نمودارهای استفاده از منابع، نیاز به پرداخت هزینه دارد. البته با همان نسخه رایگان میتوانید سرعت سایت را تست کنید.
برای استفاده از جی تی متریکس، به آدرس gtmetrix.com مراجعه کرده و در کادر Analyze Performance of آدرس سایت مورد نظر را وارد کنید. بعد از آن اگر بر روی دکمه Analyze کلیک کنید، تست سایت آغاز شده و بعد از گذشت چند دقیقه، گزارش کاملی را در اختیارتان میگذارد. توصیه میکنیم حتما یک حساب کاربری رایگان در این سایت ایجاد کنید تا امکان ایجاد برخی سفارشیسازیها مانند تغییر لوکیشن یا مرورگر وجود داشته باشد.
چطور میتوان GTmetrix را سفارشیسازی کرد؟
در حالت عادی جی تی متریکس برای تست سرعت سایت از مرورگر کروم و سرور کانادا استفاده میکند. همچنین امکاناتی مثل ضبط ویدیو، بلاک کردن تبلیغات و نوع اتصال غیرفعال هستند. اما اگر در سایت ثبت نام کنید، امکان تغییر هر کدام از این موارد وجود دارد.
بعد از اتمام مراحل ثبت نام، بر روی گزینه Analysis Options کلیک کنید تا گزینههای سفارشیسازی نمایش داده شود. در ادامه به توضیح هر یک از این قسمتها و کاربرد آنها خواهیم پرداخت.
1. Test Format
- Test URL in: جی تی متریکس بیش از 30 سرور برای بررسی سایت در اختیار کاربران قرار میدهد که در نسخه رایگان فقط 7 عدد از آنها در دسترس است. بهتر است سروری را انتخاب کنید که نزدیکترین فاصله را با سرور سایت دارد.
- Using: با این گزینه میتوانید نوع مرورگر را مشخص کنید. البته برای انتخاب گزینههای آن باید نسخه پولی را خریداری کنید.
- With: در این قسمت نیز میتوانید نوع و سرعت اینترنت را مشخص کنید.
2. Options
- Create Video: اگر این گزینه را فعال کنید، GTmetrix یک ویدیو از مراحل لود سایت تهیه کرده و در اختیارتان قرار میدهد.
- Adblock Plus: فعال کردن این گزینه باعث میشود تا تبلیغات موجود در سایت غیرفعال شوند. در واقع با بلاک کردن تبلیغات میتوانید تاثیر آنها بر سرعت سایت را مشاهده کنید.
3. Advanced Options
در این بخش گزینههای پیشرفتهای برای بررسی عملکرد سایت وجود دارد که استفاده از آنها به دانش فنی زیادی نیاز دارد.
هنگام تست سرعت سایت با استفاده از GTmetrix چه نکاتی را رعایت کنیم؟
برای اطمینان از دقیق بودن نتایج تست، توصیه میکنیم نکات گفته شده در ادامه را رعایت کنید.
- سایت را در زمانهای مختلف تست کنید. زیرا امکان دارد نتایج بر اساس میزان ترافیک تغییر کند.
- از لوکیشنهای مختلفی برای بررسی سایت استفاده کنید. نزدیکترین سرور به سایت، همواره بهترین نتیجه را به دنبال دارد.
- علاوه بر صفحه اصلی سایت، سایر صفحات مهم را نیز بررسی کنید.
دقت داشته باشید که هدف اصلی از انجام تست سرعت در GTmetrix، بهبود عملکرد سایت است. بنابراین تا جای ممکن همه پیشنهادها را در نظر گرفته و ببینید کدام یک تاثیر مثبتی دارد.
آموزش استفاده از GTmetrix برای تست سرعت و عملکرد سایت
استفاده از جی تی متریکس مراحل بسیار ساده و راحتی دارد. تنها کاری که باید انجام دهید، تایپ آدرس سایت و کلیک کردن بر روی دکمه Analyze است. اما تفسیر گزارشها و اطلاعاتی که در اختیار ما قرار میدهد، نیاز به یادگیری دارد. در ادامه قصد داریم هر یک از بخشهای GTmetrix را به طور کامل توضیح داده و شما را با جزئیات آنها آشنا کنیم.
نکته: مهمترین مساله، بهبود و افزایش سرعت واقعی سایت است. بنابراین نباید روی اعداد و امتیازهایی که جی تی متریکس به شما نشان میدهد، وسواس داشته باشید. چرا که این سایت از سرورهای خارجی برای بررسی استفاده میکند و امکان دارد سایت شما در داخل ایران با سرعت بالایی باز شود ولی در خارج از کشور سرعت آن به شدت افت کند.
بعد از اینکه بر روی دکمه Analyze کلیک کردید، GTmetrix شروع به بررسی قسمتهای مختلف سایت میکند که تمام شدن آن امکان دارد چند دقیقه طول بکشد.
در نهایت بعد از اینکه جی تی متریکس سایت را به طور کامل آنالیز کرد، نتایج را در دستهبندیهای مختلف نشان میدهد. این دستهبندیها عبارتند از:
- GTmetrix Grade
- Web Vitals
- Summary
- Performance
- Structure
- Waterfall
- Video
- History
دقت داشته باشید که جی تی متریکس در کنار هر یک از دستهبندیها و فاکتورها، یک علامت سوال قرار داده است که با بردن ماوس بر روی آنها میتوانید اطلاعات بیشتری به دست آورید.
بررسی گزارشهای بخش GTmetrix Grade
GTmetrix Grade از سه بخش تشکیل شده است که عبارتند از:
- An overall grade (نمره کلی): جی تی متریکس با توجه به امتیازهایی که کسب کردهاید یک نمره بر اساس حروف الفبای انگلیسی از A تا F به سایت اختصاص میدهد که حرف A به معنای عملکرد بهتر و حرف F به معنای عملکرد ضعیف است.
- Performance (عملکرد سایت): در این قسمت یک امتیاز از 0 تا 100 با توجه به تستهای انجام گرفته با مرورگر، سرعت اتصال و سختافزارهای مختلف به شما نمایش داده میشود. هر چقدر این امتیاز بیشتر باشد، یعنی سایت عملکرد بهتری دارد.
- Structure (ساختار سایت): این امتیاز نشان میدهد که سایت شما از لحاظ ساختاری و کدنویسی چقدر برای عملکرد بهینه مناسب است.
بررسی گزارشهای بخش Web Vitals
این قسمت آمارهای مهم و حیاتی را در اختیار شما قرار میدهد. Web Vitals در سال 2020 توسط گوگل معرفی شد که در آن معیارهای مختلفی برای بررسی تجربه کاربری سایت وجود دارد. اما GTmetrix فقط برخی از معیارهای آن در نظر میگیرد که عبارتند از:
- LCP (Largest Contentful Paint): مدت زمانی که طول میکشد تا بزرگترین محتوای صفحه در مرورگر نمایش داده شود. محتوای اصلی میتواند یک عکس، ویدیو، متن و… باشد. سعی کنید این عدد را به کمتر از 1.2 ثانیه برسانید.
- TBT (Total Blocking Time): این عدد نشاندهنده مدت زمانی است که اسکریپتها باعث مسدود شدن سایت شدهاند. معمولا در این زمان فایلهای CSS و JS رندر میشوند. برای بهبود تجربه کاربری بهتر است این عدد 150 میلیثانیه یا کمتر از آن باشد.
- CLS (Cumulative Layout Shift): این فاکتور به مدت زمانی اشاره میکند که کاربران در طول فرایند بارگذاری، تغییر غیرمنتظره چیدمان سایت را مشاهده میکنند. بهعنوان مثال اگر به صورت لحظهای قیمت ارزهای دیجیتال را در سایت نمایش دهید، با بارگذاری سایت، تغییرات زیادی در چینش صفحه رخ خواهد داد.
در صورتی که سایت را چند مرتبه در GTmetrix تست کنید، احتمال دارد هر بار نتایج متفاوتی را مشاهده کنید که علت آن کش DNS یا سرور است.
بررسی گزارشهای Summary در تست سرعت سایت با GTmetrix
GTmetrix برای اینکه گزارشهای دقیقی را در اختیار ما قرار دهید، آنها را در چندین تب دستهبندی کرده است. Summary یا همان خلاصه، اولین تبی است که قصد داریم آن را بررسی کنیم. Summary از سه بخش تشکیل شده است:
- Speed Visualization: در این بخش یک نمودار به صورت تصویری وجود دارد که مراحل مختلف لود سایت را نشان میدهد. با مطالعه این نمودار میتوانید متوجه شوید که هر کدام از عناصر سایت در چه مرحلهای لود شدهاند. همچنین نشان میدهد که کاربران هنگام باز کردن سایت با چه مواردی مواجه میشوند.
- Top Issues: بعد از تست سرعت سایت با استفاده از GTmetrix، این ابزار مهمترین مشکلات سایت شما را شناسایی کرده و آن را در بخش Top Issues نمایش میدهد. بنابراین با رفع این موارد میتوانید سرعت و عملکرد سایت را بهتر کنید. همچنین امکان فیلتر کردن نتایج نیز وجود دارد. برای مثال اگر میخواهید مشکلات مربوط به بارگذاری بزرگترین محتوای صفحه را مشاهده کنید، کافی است بر روی LCP کلیک کنید. البته در زبانه Structure اطلاعات کاملی از مشکلات سایت وجود دارد که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.
- Page Details: در این بخش از تست سرعت سایت با GTmetrix، میتوانید مدت زمان لود کامل سایت، تعداد درخواستها، نوع درخواست و حجم هر یک از آنها را مشاهده کنید. با مطالعه دقیق Page Details متوجه خواهید شد که کدام فایل بیشترین حجم و تعداد درخواست را به خود اختصاص داده است. مثلا اگر تعداد درخواستهای CSS زیاد بود، با کاهش آنها میتوانید سرعت سایت را بیشتر کنید.
بررسی گزارشهای زبانه Performance
موتور جستجوی گوگل برای بررسی و آنالیز وبسایتها، ابزارهای مختلفی را در اختیار کاربران قرار داده که یکی از آنها Lighthouse یا همان فانوس دریایی است. این ابزار با بررسی و اندازهگیری معیارهای مختلف مثل قابلیت دسترسی، عملکرد و میزان بهینه بودن صفحات، به شما کمک میکند تا عملکرد سایت را بهتر کنید.
GTmetrix در زبانه Performance از معیارهای Lighthouse برای بررسی سایت استفاده کرده است. این زبانه از دو بخش تشکیل شده است که عبارتند از:
1. Performance Metrics: در این بخش میتوانید معیارهای مهم عملکرد سایت را مشاهده کنید. در بخشهای قبلی سه معیار TBT, LCP و CLS را بررسی کردیم. اما علاوه بر این سه مورد، معیارهای دیگری نیز وجود دارد که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
- First Contentful Paint یا FCP: سرعت نمایش اولین محتوای سایت را اندازهگیری میکند. این محتوا میتواند عکس، متن یا هر چیز دیگری باشد. این عدد بهتر است 0.9 میلیثانیه یا کمتر از آن باشد.
- Time to Interactive: مدت زمانی که طول میکشد تا کاربران امکان کلیک کردن بر روی لینکها، دکمهها و… را بعد از بارگذاری سایت داشته باشند. برای داشتن تجربه کاربری بالا این عدد باید 2.5 ثانیه یا کمتر از آن باشد.
- Speed Index: این معیار نشان میدهد که محتوای سایت شما چقدر طول میکشد تا برای کاربران قابل مشاهده باشد. زمان پیشنهادی GTmetrix برای آن 1.3 ثانیه یا کمتر از آن است.
2. Browser Timings: در این بخش، GTmetrix زمانبندی مرورگر برای بارگذاری بخشهای مختلف را نشان میدهد. این آمارها در گذشته بسیار مهم بودند اما در حال حاضر با توجه به روی کار آمدن Web Vitals، معیارهای مرورگر خیلی کاربرد ندارند. چرا که اگر معیارهای Web Vitals را رعایت کنید، Brower Timings نیز خود به خود بهبود پیدا میکند.
بررسی گزارشهای تب Structure در تست سرعت سایت با GTmetrix
تب بعدی که در تست سرعت سایت در GTmetrix باید به آن توجه ویژهای داشته باشید، زبانه Structure است. در این بخش فاکتورهایی نشان داده میشود که تاثیر مستقیمی بر روی عملکرد سایت دارند. دقت داشته باشید که این فاکتورها با توجه به اهمیت آنها از بالا به پایین دستهبندی شدهاند. در واقع اگر قصد بهینهسازی سایتتان را دارید، باید با ارورهای این بخش شروع کنید.
آشنایی با برخی از ارورهای رایج در تب Structure
در ادامه آموزش استفاده از GTmetrix برای تست سرعت سایت قصد داریم رایجترین خطاهایی که صاحبان سایتها با آن مواجه میشوند را به طور خلاصه بررسی کنیم. البته بررسی دقیق هر یک از این موارد نیازمند مقاله جداگانهای است.
- Minify CSS و Minify JavaScript: هنگامی که تعداد فایلهای CSS و Javascript سایت زیاد باشد، درخواستهای متعددی به سرور ارسال خواهد شد. در نتیجه سرعت و عملکرد سایت به شدت افت میکند. برای اینکار بهتر است این فایلها را با یکدیگر ادغام کرده و به جای چند درخواست، یک درخواست به سرور ارسال شود. اگر از وردپرس استفاده میکنید، افزونه wp-rocket یکی از بهترین گزینهها برای اینکار به شمار میرود. البته برخی از قالبها به طور پیشفرض این قابلیت را اضافه کردهاند.
- Use a Content Delivery Network (CDN): در صورتی که میخواهید سرعت سایتتان بهبود پیدا کند، یکی دیگر از کارهایی که باید انجام دهید، استفاده از CDN است. در واقع CDN یک کپی از سایت شما تهیه کرده و محتوای سایت را از نزدیکترین سرور به کاربر نمایش میدهد. این مساله سبب میشود تا سرعت لود سایت افزایش چشمگیری داشته باشد. همچنین جلوی بسیاری از حملات مثل DDoS نیز گرفته میشود.
- Avoid an excessive DOM size: سایت از بخشهای مختلفی مثل فرمها، تصاویر، ویدیو، جداول و… تشکیل شده است. این بخشها یک ساختار درختی داشته و از مدل DOM (Document Object Model) استفاده میکنند. هنگامی که مدت زمان لود این ساختار خیلی طول بکشد، با خطای Avoid an Excessive DOM size مواجه خواهید شد. استفاده از Lazy Load برای تصاویر و ویدیوها، لود کردن حداکثر 10 مقاله یا محصول در یک صفحه از سایت، ایجاد صفحهبندی و غیرفعال کردن پلاگینهایی که استفاده نمیکنید، باعث از بین رفتن این خطا خواهد شد.
بررسی گزارشهای تب Waterfall
در زبانه Waterfall میتوانید درخواستهای سایت، دامنه، حجم هر درخواست و زمان دریافت پاسخ از سرور را مشاهده کنید. با مطالعه دقیق این گزارش متوجه خواهید شد که اجرای یک درخواست چقدر طول کشیده است. با اینکه تحلیل این موارد به زمان زیادی نیاز دارد ولی این دادهها میتوانند در بهبود عملکرد سایت نقش بسزایی داشته باشند. بهعنوان مثال اگر لود یکی از تصاویر سایت به خاطر حجم بالا زمان زیادی را به خود اختصاص داده باشد، در زبانه Waterfall متوجه آن خواهید شد.
بررسی تب Video در تست سرعت سایت با GTmetrix
اگر قبل از تست سرعت سایت با GTmetrix گزینه Create Video را فعال کرده باشید، در این بخش میتوانید ویدیو ضبط شده از مراحل لود سایت را مشاهده کنید.
بررسی گزارشهای تب History
آخرین زبانهای که در سایت GTmetrix وجود دارد، تب History است. در این بخش میتوانید تاریخچهای از گزارشهای گذشته را مشاهده کرده و عملکرد سایت را در زمانهای مختلف بررسی کنید. البته برای دسترسی به این بخش باید در سایت عضو شده باشید.
چطور چند سایت را در GTmetrix با یکدیگر مقایسه کنیم؟
یکی از قابلیتهایی که جی تی متریکس در اختیار کاربران قرار داده است، امکان مقایسه چند سایت با یکدیگر است. برای اینکار کافی است بر روی گزینه Compare کلیک کرده و در صفحه باز شده، آدرس وبسایت یا صفحه مورد نظر را وارد نمایید.
سپس با کلیک کردن بر روی دکمه Compare، میتوانید عملکرد دو سایت یا صفحه را با یکدیگر مقایسه کنید.
چطور سرعت سایت وردپرسی را افزایش دهیم؟
در صورتی که با استفاده از GTmetrix سرعت سایت خود را تست کردهاید و نتایج آنطور که میخواهید نیست، نگران نباشید. چرا که با انجام کارهای زیر میتوانید تا حد قابل قبولی سرعت و عملکرد سایت را افزایش دهید.
اخطار: قبل از انجام هر یک از این موارد، حتما از سایت بکآپ بگیرید. در غیر اینصورت اگر اشتباهی رخ دهد، همه اطلاعات سایت را از دست خواهید داد.
- آپدیت ورژن PHP: حتما از آخرین نسخه PHP استفاده کنید. چرا که ورژنهای جدید معمولا سرعت بیشتری دارند.
- آپدیت وردپرس: در صورتی که آپدیت جدیدی برای وردپرس، قالب یا افزونهها منتشر شده، حتما آنها را نصب کنید. اینکار نه تنها باعث بهبود عملکرد سایت میشود بلکه به افزایش امنیت آن نیز کمک میکند.
- ارتقا هاست: اگر هاستی که برای سایت تهیه کردهاید منابع کمتری در اختیار شما قرار میدهد، بهترین راهکار ارتقا هاست است. البته قبل از اینکار حتما با پشتیبانی هاست یا افراد متخصص مشورت کنید.
- بهینهسازی تصاویر: عکسها نقش بسیار مهمی در سرعت سایت دارند. بنابراین سعی کنید قبل از آپلود، حجم تصاویر را کاهش دهید. همچنین میتوانید از افزونههای بهینهسازی تصاویر نیز استفاده کنید.
- بهینهسازی دیتابیس: با گذشت زمان حجم دادههای دیتابیس بیشتر شده و سرعت لود سایت را به شدت کاهش میدهند. بنابراین در اولین فرصت ممکن دادههای غیرضروری را از پایگاه داده وردپرس حذف کنید. بهترین گزینه برای اینکار استفاده از افزونههای بهینهساز دیتابیس است.
- بهینهسازی فایلهای CSS, JS, Html و سایر اسکریپتها: بخش زیادی از درخواستهای سایت مربوط به فایلهای جاوا اسکریپت، سی اس اس و… است. بنابراین تا جای ممکن تعداد اسکریپتهای سایت را کاهش داده و آنها را در یکدیگر ادغام و فشرده کنید.
- استفاده از CDN: یکی دیگر از راههایی که برای افزایش سرعت سایتهای وردپرسی وجود دارد، استفاده از CDN است.
نتیجهگیری
در میان همه ابزارهایی که برای تست سرعت و عملکرد سایت وجود دارد، GTmetrix بهترین گزینه به شمار میرود. بنابراین اگر با نحوه تحلیل و بررسی گزارشهای این ابزار آشنا باشید، در زمان کوتاهی میتوانید عملکرد سایت را تا حد قابل قبولی افزایش دهید.
در این آموزش سعی کردیم بخشهای مختلف GTmetrix را به طور کامل توضیح دهیم. چنانچه در این رابطه سوالی داشتید، خوشحال میشویم آن را در بخش نظرات مطرح نمایید.
سوالات متداول
آیا سرعت سایت باعث بهبود رتبه در نتایج جستجوی گوگل میشود؟
بله، یکی از فاکتورهای مهم گوگل برای رتبهبندی سایتها، سرعت لود آنها است.
آیا نتایج GTmetrix قابل اعتماد هستند؟
بله، نتایجی که این ابزار در اختیار شما قرار میدهد، دقیق بوده و با رعایت آنها میتوانید عملکرد سایت را بهتر کنید.
آیا تست سرعت سایت با GTmetrix رایگان است؟
بله، با استفاده از نسخه رایگان این ابزار میتوانید سایتتان را تجزیه و تحلیل کنید.
بهترین زمان برای بارگذاری سایت چقدر است؟ ایدهآلترین حالت، بارگذاری سایت در 2 الی 3 ثانیه است.
در مقالات بعدی به آموزش و تجزیه و تحلیل تک تک قسسمت ها در GTmetrix خواهم پرداخت
این پست چقدر مفید بود؟
بر روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
ارسال امتیاز
میانگین امتیاز 5 / 5. شمارش آرا: 1
تاکنون رأی ندارید! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.
We are sorry that this post was not useful for you!
Let us improve this post!
Tell us how we can improve this post?
Submit Feedback